vineri, 6 ianuarie 2012

Avantajele, dezavantajele si oportunitatile oferite de utilizarea Blog in educatie

Cuvantul blog este prescurtarea de la weblog, care in traducere inseamna jurnal online. In esenta, blogul este o pagina de internet gratuita, pe care utilizatorul o construieste, o personalizeaza si apoi posteaza. Blogul iti ofera libertatea de a adauga orice fel de continut. Alegerea continutului depinde doar de imaginatia fiecarui utilizator.Folosirea blogului mareste gradul de interactiune si largeste grupul social caruia i se poate adresa.
Avantajele utilizarii blogului in educatie :blogul este un mijloc eficient de comunicare, materialele postate de catre profesor vor fi la indemana elevilor, atat profesorii cat si elevii isi pot publica liber gandurile, elevii pot face comentarii despre modul in care profesorul se face inteles sau nu la clasa, elevii pot participa activ la construirea de cunostinte, combinand tipurile de invatare formala, informal, nonformala. Publicarea muncii online permite elevilor sa aduca contributii clasei si incurajeaza calitatea muncii lor, promoveaza invatarea in echipa. Cunostintele, descoperirile, reflectiile si feedback-ul care circula pe blog incurajeaza cercetarea.
Ca dezavantaje, blogul nu este un mijloc de comunicare fata in fata, ci unul la distanta. Pentru crearea si utilizarea blogului este nevoie de instruire in prealabil si din pacate nu toate unitatile de invatamant sunt dotate cu laboratoare de informatica si nu toti elevii dispun de calculatoare sau internet acasa, in special in mediul rural, acolo unde foarte multi elevi si profesori isi desfasoara activitatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu